Sprawdzony przepis na śniadanie, obiad, deser i kolację.
Śniadanie dla rodziny – przepis na zdrowe i pożywne śniadanie.
Śniadanie nie musi kojarzyć się z zupą mleczną czy jajecznicą. Jest to jeden z najważniejszych posiłków, który dostarcza potrzebnych wartości odżywczych na cały dzień. Warto zadbać oto aby pierwszy posiłek dnia był smaczny, zdrowy i pożywny. Świetnym pomysłem na śniadania będzie szakszuka z jarmużem i pomidorkami koktajlowymi. Potrzebujesz:
-
½ łyżki masła
-
1 łyżkę oliwy
-
1 cebulę
-
1-2 ząbki czosnku
-
½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
-
250 g pomidorków koktajlowych
-
150 g ciecierzycy konserwowej
-
50 g jarmużu
-
3 jajka
-
sól
-
pieprz
-
1 łyżkę posiekanego szczypiorku
Przygotowanie szakszuki jest proste. Na patelni roztop masło, dodaj oliwę i pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmaż na złoty kolor, dodaj czosnek i pokrojone połówki pomidorów koktajlowych. Przykryj, gotuj ok. 3-4 minuty. Przemieszaj kilka razy, aż pomidorki zmiękną. Dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dodaj liście jarmużu i ciecierzycę. Gotuj przez kolejne 2 minuty. Wbij jajka, przykryj pokrywką i gotuj aż białka się zetną. Szakszukę posyp posiekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj gorącą. Gwarantuję, że będzie pysznie i kolorowo.
Obiad dla całej rodziny – przepis na rozgrzewającą zupę, którą zjedzą dzieci.
Znasz to pytanie kierowane przez dzieci wracające ze szkoły, które już w drzwiach pytają: „a co na obiad?”. Podpowiadamy jaką zupę przyrządzić na chłodne dni. Nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca zupa w mroźne popołudnie.
Twoje dzieci nie przepadają za tradycyjnymi zupami, takimi jak: biały barszcz czy grochówka? Postaw na zupy o kremowej konsystencji. Możesz je wzbogacić prażonymi ziarnami, które są cennym źródłem witamin. Na przykład prażone pestki dyni zawierają magnez, żelazo i cynk. Koniecznie sprawdź krem z dyni na ostro. Składniki:
-
mała dynia (ok 1 kg)
-
2 cebule
-
łyżkę masła
-
łyżka oleju rzepakowego
-
czerwona papryka
-
400 ml mleka kokosowego
-
300 ml wody
-
mała papryczka chili
-
sól
-
pieprz
-
szczypta ksylitolu
Dodatkowo:
-
świeża pietruszka
-
posiekane pestki dyni
-
chili
-
łyżka śmietanki 18% lub jogurtu naturalnego
Dynię obierz, usuń nasiona i miąższ, pokrój w kostkę. W garnku zeszklij na maśle i oleju pokrojoną w kostkę cebulę. W połowie smażenia dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, odrobinę posiekanego chili (bez pestek) oraz dynię. Smaż, mieszając przez 7-8 minut. Dodaj mleko kokosowe, wodę, przykryj i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj na małej mocy przez ok. 10-15 minut, aż dynia zmięknie. Całość zmiksuj w blenderze, dodaj sól, pieprz i ksylitol. Podawaj ze śmietaną lub jogurtem, pietruszką, odrobią chili i pestkami dyni. Więcej inspiracji na pyszne i pożywne zupy znajdziesz w artykule: www.netto.pl/przepisy/najlepsze-przepisy-i-pomysly-na-zupy/
Deser – danie, którego nie może zabraknąć. Przepisy na pyszne domowe ciasta.
Słodkości nigdy za wiele. Po pysznym obiedzie zawsze przychodzi pora na domowe ciasto. Mamy przepis na pyszne brownie z owocami. Składniki:
-
czekolada gorzka bez cukru – 100 g
-
czekolada mleczna bez cukru – 100 g
-
masło – 200 g
-
cukier kokosowy – 200 g
-
jajka – 4 szt.
-
truskawki – 0,5 kg
-
banan – 1 szt.
-
awokado – 1 szt.
Zanim rozpoczniesz przygotowania, przeczytaj całość. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę i masło (najlepiej w misce). Dokładnie wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z połową cukru i dodaj do ciepłej masy w misce. Wymieszaj. Dodaj pozostały cukier. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, zdejmij miskę z garnka z wodą. Ubij białka i delikatnie połącz z masą. Foremkę wysmaruj masłem i wlej ciasto. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Piecz 40 minut. Po wyjęciu odczekaj aż ciasto trochę opadnie i udekoruj na wierzchu owocami. Masz apetyt na więcej? Sprawdź przepisy na pyszne ciasta w netto.pl
Co zjeść na kolacje? Sprawdzone przepisy.
Kolacja powinna być lekkostrawna i jednocześnie sycąca. Wypróbuj przepis na carpaccio z buraka. Potrzebujesz:
-
2 buraki
-
2 mozzarelle
-
garść świeżej rukoli
-
2 łyżki orzechów włoskich
-
1 łyżkę soku z cytryny
-
1 łyżkę oliwy
-
sól i pieprz
Buraki umyj i zawiń pojedynczo w folię aluminiową. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz buraki przez 1 h, do miękkości. Po upieczeniu zdejmij folię i obierz ze skórki. Pokrój w cienkie plasterki. To samo zrób z mozzarellą – pokrój na cienkie plastry. Na dużym talerzu ułóż plastry mozzarelli i buraka. Rozłóż umytą i osuszoną rukolę. Posyp posiekanymi i podprażonymi na patelni orzechami włoskimi. Polej sokiem z cytryny i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego! Więcej przepisów znajdziesz w serwisie netto.pl.