Wydanie nr 104/2025, Poniedziałek 14.04.2025
imieniny: pokaż (11 imion)Walerian, Tyburcja, Tyburcy, Maria, Tyburcjusz, Julianna, Myślimir, Trofim, Ardalion, Krzysztof, Piotr
ReklamaKontakt
  • tvmalbork.pl
  • zulawyimierzeja24.pl
  • tvsztum.pl
  • tvdzierzgon.pl

W Malborku na nowo odkryto Skarby regionu. Wideo i zdjęcia

W Malborku na nowo odkryto Skarby regionu. Wideo i zdjęcia fot. TvRegionalna24.pl
Za nami pierwsza edycja festiwalu kulinarnego „Skarby regionu”, którego celem była nie tylko promocja produktów regionalnych, ale również integracja mieszkańców naszego powiatu. Na uczestników tego wyjątkowo smacznego wydarzenia czekało mnóstwo ciekawych atrakcji i konkurs kulinarny na najlepsza potrawę regionalną oraz deser.

W sobotę, 8 marca w sali gimnastycznej Centrum Edukacji Zawodowej w Malborku odbyła się I edycja festiwalu kulinarnego „Skarby regionu”. Wydarzenie przyciągnęło smakoszy regionalnych potraw, które można było nabyć na kilku stoiskach.

Wśród wystawców znaleźli się: Centrum Edukacji Zawodowej w Malborku z naleśnikami z różnymi dodatkami, pierogami ruskimi i z pieczoną kaczką, stolikiem kawowym z ciastem oraz specjalnie przygotowanym kącikiem dla dzieci do ozdabiania słodkich ciasteczek; Pan Koza, czyli Gospodarstwo „Kaszubska Koza” z kozimi serami; Koło Gospodyń Wiejskich „Cisowianki” z gorącą grochówką, pajdą wiejskiego chleba ze smalcem i ogórkiem oraz pysznymi plackami ziemniaczanymi; Zakład Aktywności Zawodowej w Sztumie z kartaczem, zupą grzybową, swojską kaszanką i słodką bezą; Ośrodek Szkolenia i Wychowania OHP w Tczewie z aromatyczną kawą, herbatą oraz słodkim poczęstunkiem; Koło Gospodyń Wiejskich „Chochla i Warząchew” w Sztutowie z potrawami rybnymi i mięsnymi oraz słodkościami; Lawendowa Osada z produktami z lawendy; Pszczela Robota z miodami z lokalnej pasieki; Ekologiczne Gospodarstwo Rolno-Szkółkarskie Jaworscy z rzemieślniczymi przetworami z owoców i warzyw z własnego gospodarstwa, żywymi octami i zakwasami; Cymesy z Kępiny z wyrobami rzemieślniczymi. Witold Cyranowicz - Kanclerz Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła Napitku i Rękodzieła z serami, miodem, chlebem i swojską kiełbasą w słoiku oraz współorganizatorka festiwalu Karolina Wiejak Black Swan z gulaszem z jelenia, herbatką i książkami. Dla najmłodszych Agnieszka Skotarek - Ceramika od serca poprowadziła mini warsztaty z ceramiki. Można było również nabyć przepiękne wyroby ceramiczne – talerze, dzwoneczki czy anioły.

Podczas festiwalu odbył się konkurs kulinarny, w którym jury oceniało potrawy z wykorzystaniem produktu regionalnego w kategoriach: pierogi, pyzy i kluski, naleśniki i krokiety, potrawy mięsne i rybne oraz desery.

Jury w składzie: przewodnicząca Karolina Wiejak, gość specjalny wydarzenia Michał Denesiuk - wiceprezes Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni, wicestarosta malborski Dariusz Rowiński, dyrektor Centrum Edukacji Zawodowej w Malborku Waldemar Kuliński, radna powiatowa Maria Seibert oraz Piotr Wąsowicz – Członek Zarządu Malborskie Światłowody i TvMalbork.pl miało trudny orzech do zgryzienia. Do konkursu zgłoszono blisko 40. potraw, a wszystkie prezentowały się smakowicie.

W kategorii mięsa i ryby I miejsce zajął Przemysław Dobrzyński z Zakładu Aktywności Zawodowej w Sztumie za swojską kaszankę panierowaną, podaną z kapustą kiszoną.

W kategorii pyzy, kluski, pierogi I miejsce przypadło Karolinie Gil z Centrum Edukacji Zawodowej w Malborku za kluski leniwe z karmelizowaną śliwką.

W kategorii naleśniki, krokiety I miejsce zajął Piotr Wojtaszek z Centrum Edukacji Zawodowej w Malborku za naleśniki z burakiem, twarogiem i serem.

W kategorii desery jury najbardziej smakowało ciasto z kwiatami 3d w wykonaniu Małgorzaty Włoczkowskiej z Koła Gospodyń Wiejskich Chochla i Warząchew w Sztutowie.

Jury przyznało również 10. wyróżnień oraz 4. wyróżnienia dla wystawców za produkt regionalny: konfitura jagodowo - lawendowa z Lawendowej Osady, ser „pijana koza” z Gospodarstwa „Kaszubska Koza”, olej porowy z Ekologicznego Gospodarstwa Rolno-Szkółkarskiego Jaworscy oraz metka sztumska z Cymes z Kępiny.

Festiwal uświetniły swoim występem artystycznym Eski Floreski ze Sztumskiego Centrum Kultury, których opiekunką jest Maria Seibert.

Organizatorami festiwalu byli: Centrum Edukacji Zawodowej w Malborku, Black Swan by Karolina Wiejak, Muzeum Miasta Malborka oraz Stowarzyszenie „Malbork wczoraj i dziś”.

Z okazji Dnia Kobiet, Starostwo Powiatowe w Malborku przygotowało dla pań słodki poczęstunek.

Głęboko wierzymy, że wydarzenie na dobre zagości w kalendarzu imprez powiatu malborskiego.

Więcej szczegółów w materiale wideo.

 

 

 

 

Redakcja. Czekamy na Twoje informacje.
Przejdź do komentarzy

 

Kamery On-Line

Podziel się:
Oceń:
Tagi

Zobacz więcej z kategorii Wiadomości


Komentarze (2)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe i naruszające regulamin będą usuwane.

 
mieszkanka
mieszkanka 11.03.2025, 09:01
I widzę że nad tym żarciem sypiące się włosy . Gdzie czepki na głowie.
mieszkaniec
mieszkaniec 11.03.2025, 12:06 (odpowiedź do mieszkanka)
to nie żarcie, tylko jedzenie ;-)