W sobotę, 8 marca w sali gimnastycznej Centrum Edukacji Zawodowej w Malborku odbyła się I edycja festiwalu kulinarnego „Skarby regionu”. Wydarzenie przyciągnęło smakoszy regionalnych potraw, które można było nabyć na kilku stoiskach.
Wśród wystawców znaleźli się: Centrum Edukacji Zawodowej w Malborku z naleśnikami z różnymi dodatkami, pierogami ruskimi i z pieczoną kaczką, stolikiem kawowym z ciastem oraz specjalnie przygotowanym kącikiem dla dzieci do ozdabiania słodkich ciasteczek; Pan Koza, czyli Gospodarstwo „Kaszubska Koza” z kozimi serami; Koło Gospodyń Wiejskich „Cisowianki” z gorącą grochówką, pajdą wiejskiego chleba ze smalcem i ogórkiem oraz pysznymi plackami ziemniaczanymi; Zakład Aktywności Zawodowej w Sztumie z kartaczem, zupą grzybową, swojską kaszanką i słodką bezą; Ośrodek Szkolenia i Wychowania OHP w Tczewie z aromatyczną kawą, herbatą oraz słodkim poczęstunkiem; Koło Gospodyń Wiejskich „Chochla i Warząchew” w Sztutowie z potrawami rybnymi i mięsnymi oraz słodkościami; Lawendowa Osada z produktami z lawendy; Pszczela Robota z miodami z lokalnej pasieki; Ekologiczne Gospodarstwo Rolno-Szkółkarskie Jaworscy z rzemieślniczymi przetworami z owoców i warzyw z własnego gospodarstwa, żywymi octami i zakwasami; Cymesy z Kępiny z wyrobami rzemieślniczymi. Witold Cyranowicz - Kanclerz Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła Napitku i Rękodzieła z serami, miodem, chlebem i swojską kiełbasą w słoiku oraz współorganizatorka festiwalu Karolina Wiejak Black Swan z gulaszem z jelenia, herbatką i książkami. Dla najmłodszych Agnieszka Skotarek - Ceramika od serca poprowadziła mini warsztaty z ceramiki. Można było również nabyć przepiękne wyroby ceramiczne – talerze, dzwoneczki czy anioły.
Podczas festiwalu odbył się konkurs kulinarny, w którym jury oceniało potrawy z wykorzystaniem produktu regionalnego w kategoriach: pierogi, pyzy i kluski, naleśniki i krokiety, potrawy mięsne i rybne oraz desery.
Jury w składzie: przewodnicząca Karolina Wiejak, gość specjalny wydarzenia Michał Denesiuk - wiceprezes Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni, wicestarosta malborski Dariusz Rowiński, dyrektor Centrum Edukacji Zawodowej w Malborku Waldemar Kuliński, radna powiatowa Maria Seibert oraz Piotr Wąsowicz – Członek Zarządu Malborskie Światłowody i TvMalbork.pl miało trudny orzech do zgryzienia. Do konkursu zgłoszono blisko 40. potraw, a wszystkie prezentowały się smakowicie.
W kategorii mięsa i ryby I miejsce zajął Przemysław Dobrzyński z Zakładu Aktywności Zawodowej w Sztumie za swojską kaszankę panierowaną, podaną z kapustą kiszoną.
W kategorii pyzy, kluski, pierogi I miejsce przypadło Karolinie Gil z Centrum Edukacji Zawodowej w Malborku za kluski leniwe z karmelizowaną śliwką.
W kategorii naleśniki, krokiety I miejsce zajął Piotr Wojtaszek z Centrum Edukacji Zawodowej w Malborku za naleśniki z burakiem, twarogiem i serem.
W kategorii desery jury najbardziej smakowało ciasto z kwiatami 3d w wykonaniu Małgorzaty Włoczkowskiej z Koła Gospodyń Wiejskich Chochla i Warząchew w Sztutowie.
Jury przyznało również 10. wyróżnień oraz 4. wyróżnienia dla wystawców za produkt regionalny: konfitura jagodowo - lawendowa z Lawendowej Osady, ser „pijana koza” z Gospodarstwa „Kaszubska Koza”, olej porowy z Ekologicznego Gospodarstwa Rolno-Szkółkarskiego Jaworscy oraz metka sztumska z Cymes z Kępiny.
Festiwal uświetniły swoim występem artystycznym Eski Floreski ze Sztumskiego Centrum Kultury, których opiekunką jest Maria Seibert.
Organizatorami festiwalu byli: Centrum Edukacji Zawodowej w Malborku, Black Swan by Karolina Wiejak, Muzeum Miasta Malborka oraz Stowarzyszenie „Malbork wczoraj i dziś”.
Z okazji Dnia Kobiet, Starostwo Powiatowe w Malborku przygotowało dla pań słodki poczęstunek.
Głęboko wierzymy, że wydarzenie na dobre zagości w kalendarzu imprez powiatu malborskiego.
Więcej szczegółów w materiale wideo.
I widzę że nad tym żarciem sypiące się włosy . Gdzie czepki na głowie.
to nie żarcie, tylko jedzenie ;-)