Wydanie nr 326/2024, Czwartek 21.11.2024
imieniny: pokaż (10 imion)Janusz, Twardosław, Maria, Elwira, Albert, Rufus, Regina, Konrad, Wiesław, Heliodor
ReklamaKontakt
  • tvmalbork.pl
  • zulawyimierzeja24.pl
  • tvsztum.pl
  • tvdzierzgon.pl

Tradycje bożonarodzeniowe w Prusach – wykład Jarosława Twardziaka. Wideo

Tradycje bożonarodzeniowe w Prusach – wykład Jarosława Twardziaka.… fot. TvRegionalna24.pl
Wielu z nas z niecierpliwością czeka na Święta Bożego Narodzenia. Choć trwają tylko trzy dni, przygotowujemy się do nich znacznie dłużej. Już od początku grudnia w radio słyszymy świąteczne przeboje, a w telewizji filmy o tej tematyce. Najpiękniejsze jednak w tym wszystkim są tradycje i zwyczaje bożonarodzeniowe, które sprawiają, że jest to wyjątkowy i magiczny czas.

Za kilka dni wigilia Bożego Narodzenia. W polskiej tradycji to jedno z najważniejszych świąt religijnych, a dla większości z nas najbardziej rodzinne i tradycyjne święto obchodzone w ciągu całego roku.

Doskonałym wprowadzeniem w świąteczny nastrój jest ostatnie spotkanie z historią, zorganizowane w czwartek, 14 grudnia przez Muzeum Miasta Malborka, którego tematyka dotyczyła tradycji bożonarodzeniowych w Prusach, a zatem na terenach, na których obecnie zamieszkujemy. Jesteście ciekawi, jak wyglądały przygotowania do świąt przed kilkoma dekadami? Jakie potrawy królowały wówczas na stołach? Jakie tradycje i zwyczaje obowiązywały? Jeżeli tak, to zapraszamy do obejrzenia wykładu, który poprowadził historyk, konserwator zabytków i przewodnik Jarosław Twardziak.

 

Istotną częścią lokalnej kultury jest kuchnia świąteczna, pełna specjalnych i wyjątkowych potraw, które zazwyczaj przyrządzamy raz do roku. Jedną z nich jest marcepan królewiecki, który królował na stołach w Prusach. Przepis jest bardzo prosty – zachęcamy do jego wypróbowania (przepis od Muzeum Miasta Malborka).

Marcepan królewiecki

Składniki: 50 dag sparzonych migdałów, 50 dag cukru pudru, ok. 5 łyżek wody różanej

Przygotowanie: Migdały zmielić i ucierać z cukrem pudrem, dodając po kropli wody różanej. Masę wyrabiać ręcznie ok. 30 minut, po czym odstawić ją na kilka godzin. Następnie formować wybrane kształty (mniejsze ciasteczka lub torciki), po czym zapiec w rozgrzanym piekarniku (grzanie od góry!) na 200 stopni. Bon appetit!

Więcej przepisów znajdziecie w materiale wideo.

Redakcja. Czekamy na Twoje informacje.
Przejdź do komentarzy

 

Kamery On-Line

Podziel się:
Oceń:
Patronat
Internet Światłowodowy i Telewizja 4K + Telefon - Malbork, Nowy Staw, Nowy Dwór Gdański, Miłoradz, Frombork, Braniewo od 55 zł Internet Światłowodowy i Telewizja 4K + Telefon - Malbork, Nowy Staw, Nowy Dwór Gdański, Miłoradz, Frombork, Braniewo od 55 zł
Tagi

Zobacz więcej z kategorii Wiadomości


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe i naruszające regulamin będą usuwane.