Jeżeli pasjonujesz się sztuką kulinarną, lubisz gotować i poszukiwać nowych smaków, interesujesz się zdrowym żywieniem, marzysz o zdobyciu atrakcyjnego zawodu, a także jesteś samodzielny to powinieneś pomyśleć nad wyborem zawodu kucharz.
Zawód – Kucharz.
Kucharz jest osobą, która zawodowo zajmuje się przygotowywaniem potraw, dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Od paru lat zawód kucharza staje się coraz bardziej doceniany. Profesjonalny kucharz to nie tylko znakomity rzemieślnik, ale także w wielu przypadkach prawdziwy artysta, który potrafi z gotowania i przygotowanych potraw uczynić prawdziwą sztukę. W zakres jego prac wchodzi planowanie, opracowywanie receptur i przygotowywanie potraw, deserów, ciast. Kucharz właściwie dobiera surowce i półprodukty, które wykorzystuje do przygotowywania potraw, dokonuje ich jakościowej oceny i wykonuje obróbkę ręczną, mechaniczną i termiczną surowców. Powinien przestrzegać obowiązujących norm w zakresie porcjowania, wysokiej jakości, estetyki i higieny wydawanych posiłków. Do jego obowiązków należy także obsługa urządzeń wykorzystywanych w kuchni. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, odpowiedniego łączenia składników, właściwego stosowania produktów spożywczych, sposobów podawania potraw, deserów, napojów i dodatków. Jest to zawód, który wymaga od osób, które go wykonują, talentu kulinarnego i pasji, bowiem tylko one gwarantują sukces w zawodzie.
W tym zawodzie do obowiązków należy m.in. ocena jakości żywności oraz jej przechowywanie, sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów, planowanie i ocena żywienia, organizacja produkcji gastronomicznej, ocena organoleptyczna potraw i napojów, użytkowanie sprzętu i urządzeń do sporządzania potraw i napojów, a także przestrzeganie wymogów sanitarnych oraz BHP. Preferowane kompetencje to m.in. posiadanie wiedzy o branży gastronomicznej, kreatywność i konsekwencja w realizacji zadań, otwartość na zmiany, współpraca w zespole, doskonalenie umiejętności zawodowych, a także przestrzeganie zasad kultury i etyki. Wykształcenie - Branżowe Szkoły I stopnia, Branżowe Szkoły II stopnia, Pomaturalne szkoły, Studia wyższe oraz kursy i certyfikaty specjalistyczne. W tym zawodzie pracować można m.in. w restauracjach- także na statkach i promach, kawiarniach, lodziarniach, cukierniach, barach, pizzeriach, pensjonatach, domach wczasowych, firmach cateringowych, szpitalach, sanatoriach, szkołach, internatach, a także założyć własną firmę.
Zespół Szkół w Nowym Dworze Gdańskim zaprasza wszystkich chętnych do skorzystania z oferty szkolnej. Szczegółowe informacje dotyczące rekrutacji i dokumentów znajdują się na stronie internetowej szkoły pod adresem zs2ndg.szkolnastrona.pl w zakładce rekrutacja 2020/2021. Osoba do kontaktu- kierownik praktycznej nauki zawodu-Gabriela Figacz, tel. 55-247 24 91 wew. 44 lub e-mail gabrielafigacz.zs2@wp.pl lub zsndgd@wp.pl
Informacja prasowa Zespołu Szkół w Nowym Dworze Gdańskim