Wydanie nr 358/2024, Poniedziałek 23.12.2024
imieniny: pokaż (6 imion)Wiktoria, Anatola, Sławomir, Sławomira, Dagobert, Anatolia
ReklamaKontakt
  • tvmalbork.pl
  • zulawyimierzeja24.pl
  • tvsztum.pl
  • tvdzierzgon.pl

STOWARZYSZENIE ŻUŁAWY GDAŃSKIE POLECA ZJEŚĆ PO ŻUŁAWSKU - 07.02.2015

A może coś z "Kuchni Żuław" na niedzielny obiad lub kolację?

Faszerowane szyjki kacze – przepis Zofii Dziedzic Składniki: skóra z szyjki kaczki, żołądek, sece, wątróbka z kaczki, 20 dag mięsa z kaczki lub wieprzowiny, 1 jajko, pół czerstwej bułki namoczonej w mleku, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz

Wykonanie: Podroby z mięsem zemleć przez sitko o średniej wielkości oczek, dodać żółtko, ubite na pianę białko, posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. . Wymieszać wszystkie składniki farszu. Szyjkę natrzeć solą i pieprzem, nadziać farszem. Zaszyć z dwóch stron. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Podawać pokrojone w plasterki na ciepło lub na zimno. Kotleciki gryczanki – przepis Ireny Abramczyk

Produkty: 0,5 kg kaszy gryczanej, 1 jajko, 1 bułka, 1 cebula, 10 plasterków boczku wędzonego , sól, pieprz do smaku, bułka tarta do panierowania Wykonanie: Kaszę ugotować na sypko, po ostygnięciu zemleć, dodać namoczoną bułkę, jajo, cebulę, pieprz i sól. Formować kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju. Plastry boczku usmażyć i ułożyć na kotlecikach. Podawać z surówką.

Żuławska zalewajka na maślance - przepis Katarzyny Brylowskiej Składniki: 4 białe kiełbasy , 1/2 kg ziemniaków, 2 (małe) kiełbasy typu podwawelska, śląska itp., 1 litr maślanki, 2 marchewki, por, 2 łyżki mąki pszennej, 1 pietruszka (korzeń), 2 łyżki majeranku, seler (kawałek), jajka ugotowane na twardo, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz Wykonanie: Oczyszczone warzywa zalać wodą (ok 4 litry), dodać liść laurowy, ziele angielskie i kilka ziaren pieprzu i gotować. Dodać kiełbasę, doprawić solą pieprzem. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Z wywaru wyjąć kiełbasę, wrzucić ziemniaki. Kiełbasę pokroić np. w półksiężyce i dodać do wywaru. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, w 1 litrze maślanki rozrobić 2 czubate łyżki mąki pszennej i dodać do zupy. Zagotować, wyłączyć i dodać majeranek (ok. 2 czubatych łyżek). Podawać z jajeczkiem ugotowanym na twardo.

Smacznego 

Edyta Kozakiewicz
Przejdź do komentarzy
Podziel się:
Oceń:

Zobacz więcej z kategorii Strefa obywatelska


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe i naruszające regulamin będą usuwane.